Home

Muzeul Dragasani

Romania este una dintre putinele tari ale lumii care se poate mandri cu o traditie multimilenara in cultura vitei-de-vie. Descoperirile arheologice din tara noastra atesta urme de activitate viticola de peste 5.000 de ani.

In teritoriile romanesti vita-de-vie cultivata este de origine locala si nu a fost adusa, ca in cazul altor tari. Pe calea selectiei naturale, facuta de generatiile de cultivatori pe meleagurile romanesti, din vita salbatica de padure au fost obtinute soiuri autohtone de vita roditoare. Numarul acestor soiuri este greu de precizat, unele dintre acestea disparand in timp. Deci, in afara de faptul ca am fost si suntem cultivatori de vita-de-vie, am fost si suntem, in acelasi timp, si creatori de soiuri, contribuind astfel, din timpuri stravechi, la imbogatirea patrimoniului viticol universal.

In prezent, in spatiul romanesc au mai ramas aproape 30 de soiuri autohtone, care, prin unicitatea lor, sunt un bun de pret al patrimoniului national: Feteasca Neagra, Negru de Causani, Babeasca Neagra, Ardeleanca, Galbena de Odobesti, Grasa de Cotnari, Cramposie, Francuse, Iordana, Majarca Alba, Feteasca Alba etc. Putem adauga si faptul ca unele dintre aceste soiuri romanesti sunt chiar mai vechi decat multe soiuri din alte tari. In ultimul secol, in special dupa distrugerea viilor romanesti de catre filoxera, viticultorii romani au introdus in cultura si multe soiuri straine, alegandu-le cu timpul pe cele mai valoroase, care s-au adaptat cel mai bine conditiilor naturale ale tarii noastre. Astfel, soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon etc. contribuie din plin la imbunatatirea si diversificarea paletei de vinuri romanesti.

centrul-dragasani-ii

Dragasani Face parte din Regiunea viticola – a Dealurilor Munteniei şi Olteniei