Muzeu

Muzeul reprezintă o împletire a mii și mii de fire ale culturii trecute cu cele prezente. După primul război mondial a existat un mic muzeu școlar al școlii de baieți din Drăgășani. În anul 1952, preotul Dumitru Bălașa și Alexandru Lița au început organizarea unei colecții muzeistice. În 1974 s-a amenajat actualul muzeu cu un specific viticol, piesele colectate fiind expuse în trei secții: secția viticolă, secția artă și secția arheologie

Cladirea a fost construita inainte de anul 1920 de catre Dumitru C. Popescu, un prosper comerciant al urbei, in stilul arhitectonic neo-romanesc, stil dominant in arhitectura romaneasca a inceputului de secol XX. De-a lungul anilor, cladirea a servit ca sediu pentru mai multe institutii. La inceput spatiu comercial, mai tarziu post local de militie, iar din anul 1974 a fost transformat in muzeu al Viei si Vinului. A fost deschis vizitatorilor abia la data de 30 aprilie 1983, director al Muzeului Judeţean Valcea fiind istoricul Sergiu Purece (1981-1992).
Muzeul cuprinde o bogata colectie de instalatii traditionale pentru prelucrarea strugurilor, dar si dovezi ale practicarii viticulturii si ale continuitatii acestei indeletniciri pe aceste meleaguri. In vitrinele muzeului pot fi observate rezultatele concursurilor internationale de vinuri de peste hotare. Sunt expuse medaliile castigate la concursul desfasurat la Bordeaux (1898) si la Expozitia Mondiala de la Paris (1900), unde vinurile de Dragasani au obtinut recunoasterea internationala, odata cu primirea Diplomei de Onoare si a medaliei de aur. Aici se regasesc vechi rasaduri de vita-de-vie cum ar fi Braghina, Gordan sau Crâmpoşia. Vinurile albe sunt si ele reprezentate prin soiurile Sauvignon, Tamaioasa, Crâmpoşie, Riesling Pinot Gris, Feteasca Alba, Feteasca Regala, dar si mostre din vinurile rosii: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Burgund Mare si Novac.”
Prof. dr. Florin EPURE, director executiv Directia Judeteneană pentru Cultura si Patrimoniul National Valcea

Muzeul viei şi vinului din Drăgăşani, este amplasat într-o clădire care face parte din patrimoniul cultural al României. Reabilitarea clădirii şi readucerea farmecului său iniţial se constituie în obiectul proiectului. Clădirea a fost construită în anii 1920 în stilul arhitectonic neo-românesc, stil dominant în arhitectura de calitate de la începutul secolului XX din România. A fost o proprietate al unui comerciant bogat din localitate. Din 1974 a fost organizată ca muzeu al Viei şi Vinului. Clădirea face parte din inventarul monumentelor istorice, oficializat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional.

Obiectivul general al proiectului „Modernizarea Muzeului Viei şi Vinului” constă în sprijinirea dezvoltării durabile a municipiului Drăgăşani – centru urban de creştere prin intensificarea competitivităţii turismului vâlcean şi creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea Regiunii Sud-Vest Oltenia.
Primul obiectiv specific al proiectului se referă la transformarea Muzeului Viei şi Vinului Drăgăşani într-un motor pentru turism, capabil să deschidă noi perspective comerciale pentru oraşul Drăgăşani şi regiunea Sud-Vest Oltenia prin încadrarea acestuia în standardele internaţionale acceptabile zonelor turistice, din punct de vedere tehnic şi al esteticii arhitecturale exterioare şi interioare ale construcţiei.

Al doilea obiectiv specific al proiectului constă în creşterea contribuţiei la promovarea vinurilor de Drăgăşani ca brand de ţară prin angrenarea Muzeului Viei şi Vinului Drăgăşani în turismul viticol – o componentă importantă atît a industriei vitivinicole cît şi a industriei turismului – în zonă şi regiune. Acest obiectiv specific se va realiza prin reintegrarea Muzeului Viei şi Vinului Drăgăşani ca element nou, reinventat şi important în ansamblul oraşului, zonei şi regiunii Sud-Vest Oltenia. Muzeul Viei şi Vinului va genera pentru industria turismului beneficii importante prin creşterea gradului de atractivitate al tuturor destinaţiilor turistice din zonă şi regiune, fiind un punct motivaţional esenţial pentru vizitatori în timp ce industriei vitivinicole îi va oferi încă un element esenţial, o soluţie modernă şi inovatoare de a-şi construi o relaţie cu clienţii. De asemenea, acest obiectiv specific contribuie la punerea în valoare a tuturor atributelor de „terroir” ale Podgoriei Drăgăşani cu beneficii semnificative pentru acest sector de activitate. Acest obiectiv specific converge cu promovarea unitară a ofertei turistice din judeţului Vâlcea.

Al treilea obiectiv specific al proiectului vizează creşterea locurilor de muncă în municipiul Drăgăşani, iar prin extrapolare şi zonă şi regiune, ca efect al funcţionării Muzeului Viei şi Vinului în cadrul unui sistem real al turismului viticol. Promovarea şi dezvoltarea turismului viticol constituie un avantaj relevant care va cataliza simultan industria vitivinicolă şi cea a turismului, contribuind la dezvoltarea acestora în egală măsură, unul dintre efecte fiind creşterea locurilor de muncă în aceste sectoare dar şi în altele (transporturi, divertisment, servicii şi altele).
Al patrulea obiectiv specific al proiectului constă în angrenarea Muzeului Viei şi Vinului Drăgăşani în circuitul cultural al judeţului, cu un potenţial unic şi cît se poate de evident în context naţional şi regional. Acest obiectiv specific va contribui la păstrarea şi punerea în evidenţă a patrimoniului cultural, benefic pentru dezvoltarea turismului cultural în zonă şi regiune. În mod concret, acest obiectiv specific se va realiza prin folosirea Muzeului Viei şi Vinului Drăgășani şi în turismul cultural.

Al cincilea obiectiv specific al proiectului se referă la transformarea turismului viticol la Drăgăşani într-o componentă a Marketingului destinaţiei, a promovării şi dezvoltării regionale, prin acordarea unei atenţii speciale dezvoltării reţelelor turismului viticol, în scopul promovării şi dezvoltării produsului „turism viticol”. Este motivul pentru care turismul viticol trebuie să devină integrat cu internetul. Proiectul de faţă va contribui la cunoaşterea în profunzime a judeţului şi a ofertei sale de produse turistice. Muzeul Viei şi Vinului Drăgăşani reprezintă un element unic al turismului cultural şi de patrimoniu – probabil cea mai largă oportunitate de piaţă concentrată pe o serie de “puncte centrale” sau “puncte de intrare” şi în forma “circuitelor turistice” fie în jurul “centrelor de atracţie”, în apropierea unui singur obiectiv, fie făcând legătura între mai multe obiective.