Cramposie Selectionata

Cramposia este unul din cele mai vechi soiuri de vita de vie (fiind cultivat inca de pe vremea geto-dacilor) care a supravietuit atacului filoxeric de la sfarsitul sec XIX ,cand s-au pierdut majoritatea soiurilor autohtone.

Butasi vita de vie - soi Cramposie

Butasi vita de vie – soi Cramposie

Este cunoscuta si sub numele de Carloganca sau Baldoaie in zona Olteniei si sub numele de Ciolan in zona Dealu Mare.

Cramposia selectionata a fost obtinuta in anul 1972 la Statia de Cercetare Viti-Vinicola de la Dragasani, comparativ cu soiul Cramposie veche acesta da productii mari dar numai pentru obtinerea vinului.

Vinurile obtinute sunt seci, echilibrate, fructuoase, parfum si aroma de fructe bine coapte(mere galbene si pere).

Vin racoros, cu o tarie alcoolica de 11,4-11,8% si o aciditate medie 4,5-4,7g/l
Se cultiva numai pe teritoriul Romaniei.

Strugurii din soiul Cramposie fac parte din categoria strugurilor de masa.
In 1972, un grup de cercetatori de la Statiunea de Cercetari Viti-Vinicole Dragasani a omologat un soi nou, numit Cramposie selectionata, obtinut prin fecundarea libera a vechiului soi Cramposie. Spre deosebire de soiul Cramposie, care are flori functional femele si la care fenomenul de meiere si margeluire (generat de lipsa fecundarii florilor) se manifesta puternic, soiul Cramposie selectionata are flori hermafrodite normale si din aceasta cauza nu prezinta aceste aspecte negative.

Cramposia selectionata da productii mari (16.500 kg/ha) si constante de la an la an, dar nu mai are insusirile de soi mixt ale Cramposiei vechi, in sensul ca strugurii soiului Cramposie selectionata nu mai au aceleasi caracteristici de calitate pentru strugurii ce se consuma in stare proaspata.

Maturitatea deplina a soiului Cramposie selectionata are loc in a doua jumatate a lunii septembrie, cand acumuleaza intre 190 si 205 g/l zaharuri in must si o aciditate totala medie de 5,0 g/l. Vinurile albe obtinute sunt, in general, seci, echilibrate, fructuoase, producand prin prospetimea si supletea lor, in cavitatea bucala, o placuta racoare.

Taria alcoolica a vinurilor obtinute din soiul Cramposie selectionata este de 11,4-11,8% si o aciditate totala de 4,5-4,7 g/l. Soiul Cramposie selectionata este inclus in sortimentul de baza al podgoriei Dragasani, unde a inlocuit in cultura soiul vechi romanesc Cramposie. Fiind un soi apreciat, Cramposia selectionata este cultivat si in alte podgorii din Romania, printre care: Murfatlar-Medgidia, Panciu, Odobesti etc.

Datorita faptului ca soiul Cramposie selectionata se intalneste numai pe teritoriul Romaniei, acest soi, prin caracteristicile specifice pe care le are, poate starni, printr-o promovare judicioasa, o curiozitate aparte printre consumatorii din alte tari, contribuind la o mai buna cunoastere a vinurilor romanesti obtinute din soiurile romanesti.