Feteasca Alba

Soiul Feteasca alba era cunoscut la noi în tara cu mult înainte de invazia filoxerei.

Soiul Feteasca alba este cultivat pe importante suprafete în Transilvania si în Muntenia, unde da cele mai bune rezultate.

La deschiderea mugurilor rozeta este usor scamoasa,de culoare verde, cu nuanta aramie-rosiatica. Lastarul este glabru, striat, colorat în rosu-castaniu pe partea însorita. Strugurii mici spre mijlocii (90-110 g în medie), cilindrici sau cilindro-conici, aripati, desi în boabe neuniforme ca marime. Bobul este mic, sferic, de culoare verdegalbuie cu pielita subtire, acoperita cu un strat fin de pruina, cu punctul pistilar aparent, constituind un caracter de soi. Miezul este zemos, cu gust placut, armonios, nearomat.

Feteasca alba este unul din cele mai viguroase soiuri românesti de vin, având o putere ridicata de acumulare a zaharurilor în struguri si o buna adaptare la conditiile pedoclimatice din nordul tarii.
Vinurile de calitate deosebita ce se obtin sunt superioare seci, demiseci sau dulci-licoroase, armonios constituite si cu buchet specific soiului