Merlot

Caracteristici:

Butasi vita de vie - soi Merlot

Butasi vita de vie – soi Merlot

• Este soi vechi francez din regiunea viticola Gironde-Bordeaux, podgoria Medoc, unde se cultiva alaturi de Cabernet Sauvignon si Malbec si se obtin renumitele vinuri din aceasta zona.
• Soiul Merlot are perioada mijlocie de vegetatie (170-180 zile) necesitand 2600-2800C temperatura activa. Are vigoare mare de crestere si dezvolta un frunzis bogat. Prezinta fertilitate buna 70-75% lastari fertili si productivitate mai mare decat Cabernet deoarece strugurii sunt mai mari. Dezmugureste tarziu, catre finele lunii aprilie, parga strugurilor incepe devreme, in primele zile ale lunii august, iar maturarea deplina se realizeaza la circa 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas Dore (epoca a IV-V-a).
• Rezistente biologice : soi cu rezistenta slaba la ger (-16, -18C) si la seceta, sensibil la mana, mijlociu rezistent la fainare si putregai, sensibil la molii si acarieni.
• Se cultiva cu preponderenta in sudul Moldovei si in Muntenia si Oltenia.
• Are nevoie de terenuri fertile si cu umiditate asigurata. Se conduce pe tulpini inalte si semiinalte.
• Tehnologic este soi de calitate, dar care nu atinge nivelul soiului Cabernet Sauvignon.
• Productiile de struguri variaza in functie de arealul de cultura, de la 6 – 8 t/ha la Minis, la 16 – 18 t/ha la Odobesti.
• La maturarea deplina acumuleaza 190-200 g/l zaharuri cu aciditate de 4.4 – 5.5 g/l H2SO4. Datorita pielitei subtiri, boabele pierd usor apa, putand atinge concentratii in zaharuri de 220 – 240 g/l.