Tamaioasa Romaneasca

Butasi de vita de vie - soi Tamaioasa Romaneasca

Butasi de vita de vie – soi Tamaioasa Romaneasca

Este un soi aromat care iti are originea in sudul Greciei Antice fiind adus in Romania de catre colonistii greci.

Tamaioasa Romaneasca este o varietate romaneasca de struguri folositi pentru obtinerea vinurilor albe aromate de calitate. Vinurile obtinute sunt dulci sau demidulci cu o tarie alcoolica de 12-12,5%, culoare galben aurie si o aroma bogata de flori si miere. Au un gust puternic si o armonie perfecta intre zahar, alcool si aciditate.

Aroma de muscat se mentine la invechirea in sticla timp de 7-8 ani, prin invechire vinul isi schimba caracteristicile capatand nuante olfactive ce sugereaza mirosul fagurului de miere.
Datorita puternicii sale personalitati vinul Tamaioasa Romaneasca a fost numit de multi specialisti un” vin- capodopera”.

• Provenienta acestui soi este necunoscuta, se pare ca este din vechea Elada. S-a raspandit in tarile din jurul bazinului Marii Mediterane; la noi este cunoscut inainte de invazia filoxerei, incat este considerat soi autohton.
• Este soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) si cerinte ridicate heliotermice, necesitand 3200-3800C temperatura globala. Are vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 55-65% lastari fertili. Dezmugureste tarziu, la finele lunii aprilie, parga strugurilor se declanseaza devreme, la sfrasitul lunii iulie, iar maturarea se realizeaza la 2-3 saptamani dupa soiul Chasselas Dore.
• Rezistente bioloogice : este un soi pretentios, sensibil la ger (-18, -20C), la seceta sau excesul de umiditate, puternic atacat de boli, moliile strugurilor, viespi.
• Pentru cultura acestui soi sunt necesare areale bine delimitate, datorita plsaticitatii sale ecologice reduse. Prefera zone cu toamne lungi si insorite, lipsite de precipitatii, care sa permita acumularea lenta a zaharurilor si aromelor in must, supramaturarea strugurilor concomitent cu botritizarea lor.
• Tehnologic, la maturarea deplina acumuleaza 200 – 210 g/l zaharuri, iar prin supramaturare atinge 250 – 270 g/l si poate depasi usor aceste valori, fara ca aciditatea totala a mustului sa coboare sub 4.5 – 5 g/l H2SO4.
• In vederea evitarii pierderilor de recolta, se recomanda ca recoltatul sa se efectueze in 2 – 3 etape, pe masura supramaturarii strugurilor.
• Productiile de struguri sunt mici 5 – 8 t/ha, dar pot atinge 10 – 14 t/ha.

Soiul Tamaioasa Romaneasca face parte din categoria strugurilor de vin.